In de laboratoria van het Zwitserse Technologische Instituut in Zürich heeft een team onderzoekers onder leiding van Kim Mishra een baanbrekende techniek ontwikkeld die voor een revolutie kan zorgen in de chocolade-industrie. Waarin bestaat hun innovatie? Een proces om chocolade te maken waarbij de hele cacaovrucht wordt gebruikt, niet alleen de bonen.
Een reuzensprong naar meer duurzaamheid
Traditioneel worden alleen de cacaobonen gebruikt voor de productie van chocolade, de rest van de vrucht wordt weggegooid. Dat zorgt voor miljoenen tonnen afval en draagt bij aan de uitstoot van broeikasgassen. Het nieuwe proces is baanbrekend omdat het de pulp, het sap en zelfs de schil van de cacaovrucht in het productieproces verwerkt.
“Het is alsof je de appel weggooit en alleen de pitjes gebruikt. Dat is wat we tot nog toe deden met de cacaovrucht”, vertelde Anian Schreiber aan de BBC* (Anian Schreiber is medeoprichter van KOA, een Zwitserse start-up en partner in het project).
Gezondere chocolade, van nature zoet
Een van de meest opmerkelijke aspecten van deze innovatie is de eliminatie van toegevoegde suiker. Het sap van de cacaovrucht, dat van nature zoet is, wordt gedestilleerd tot een geconcentreerde siroop die geraffineerde suiker vervangt. Het resultaat? Chocolade met meer vezels en minder vet dan zijn traditionele tegenhanger.
Veelbelovende economische voordelen
Deze innovatieve aanpak kan een aanzienlijke impact hebben op de economieën van cacaoproducerende landen. “De cacaoboeren krijgen extra inkomsten door het gebruik van de cacaopulp en het zorgt ook voor een aanzienlijke industriële verwerking in het land van herkomst”, zegt Schreiber*. “Dit proces creëert dus banen en toegevoegde waarde die lokaal kunnen worden verdeeld”*
Enkele obstakels
Toch zijn er obstakels, zoals de productiekosten. Die zijn momenteel hoger dan voor conventionele chocolade, voornamelijk als gevolg van de huidige suikersubsidies.
Groeiende interesse vanuit de industrie
Ondanks deze uitdagingen trekt de innovatie veel belangstelling van de wereldwijde chocolade-industrie. Van Hawaï tot Ghana en Guatemala zijn er producenten die contact hebben opgenomen met het onderzoeksteam om meer te weten te komen over het nieuwe proces.
*Bronnen: BBC World Service: ‘Have Swiss scientists made a chocolate breakthrough?’, dinsdag 27 augustus 2024.