In dit jaar van veelvuldige verkiezingen stelden de belangrijkste Belgische fairtradeorganisaties en ondernemingen uit de sector een memorandum op. Dit document met aanbevelingen en eisen heeft betrekking op verschillende bestuursniveaus: federaal, gewestelijk, lokaal en Europees.
Het memorandum werd opgemaakt met de steun van het Trade for Development Centre en stelt verschillende engagementen voor die de parlementen en gemeenteraden kunnen aangaan of die de uitvoerende instanties kunnen opnemen in hun beleidsverklaringen wanneer ze gevormd zijn.
Het samenbrengen van sociaaleconomische en ecologische criteria maakt van eerlijke handel een geweldig instrument om de ecologische en solidaire transitie economisch gezien veilig te stellen. De economische risico’s – zoals bijvoorbeeld tijdelijke rendementsdalingen – worden beperkt terwijl ecologische initiatieven worden beloond.
Eerlijke handel biedt op die manier een oplossing voor de uitdagingen die recente landbouwcrisissen in Europa aan het licht hebben gebracht. Dankzij zijn flexibiliteit en veerkracht is eerlijke handel goed geplaatst om om te gaan met de complexe crisissituaties waar we in de toekomst mee te maken zullen krijgen.
Ondek het Fair Trade Memorandum.