The Consortium for Enhancing University Responsiveness to Agribusiness Development (CURAD Incubator) is a public-private partnership initiative promoted by Makerere University, the National Union of Coffee Agribusinesses and Farm Enterprises (NUCAFE), and the National Agricultural Research Organization (NARO). The consortium aims to create opportunities for talented, innovative and entrepreneurial young people to commercialise innovations and technologies generated by the agricultural research […]
Archives: Projecten
Wild cocoa from Bolivia Fairwild The Yuracaré – an indigenous population of hunters and gatherers – live in the Bolivian part of the Amazon Basin, in the central Bolivian lowlands north of Cochabamba. Collecting wild or forest cocoa – a chocolate lover’s quality product – is an important activity for this small community. Over the […]
L’or multicolore du Mali Le Mali est un pays haut en couleurs ! Parmi ses richesses : l’or jaune, l’or blanc (coton) et l’or multicolore (la mangue). Avec une production de 58 000 tonnes de mangues produites au Mali en 2014, dont seulement 10% est exporté, la culture de mangues maliennes progresse depuis 2008 (données de la […]
SHORT SUPPLY CHAINS FOR ORGANIC AGRICULTURE IN SOUTH AFRICA Since Nelson Mandela’s election in 1994 successive South African governments have heavily invested in fostering a fairer representation of the black majority in the country’s economy to really make an end to apartheid. In general this has been a success. Relatively soon a black middle class […]
Muungano, coopérative de producteurs de café, est implantée au sud de Goma, en direction de Bukavu. C’est la Région des Grands Lacs, et surtout celle du lac Kivu. Au moment de sa création en 2009, la coopérative voulait apporter deux grandes réponses à des problèmes vécus par les agriculteurs. D’abord, il fallait empêcher les producteurs de prendre […]
COPRONOS (COopérative des PROducteurs de Noix et Oléagineux de Samogohiri) est née suite à la dislocation d’une coopérative certifiée Fairtrade couvrant plusieurs villages du Sud du Burkina et dont certains producteurs de Samogihiri, (village situé à 105 km au sud de Bobo-Dioulasso), étaient membres. Créée en 2014, la coopérative compte aujourd’hui 585 membres, dont 424 hommes et 161 femmes. […]
La Fondation de l’Université d’Abomey-Calavi (FUAC) a été créée en 2015 et a pour mission de réaliser des œuvres d’intérêt général à but non lucratif dans les domaines de l’insertion professionnelle des jeunes diplômés des universités, de l’innovation technologique et de la promotion des infrastructures universitaires. L’un des programmes phares de la FUAC est le Programme d’Incubateurs […]
FAKO est une microentreprise en plein essor créée en 2007 par la jeune entrepreneure Colette Yehouenou, qui lui a donné le nom de Fako (Désaltère-toi !). Dans son garage, ainsi que dans la cour de sa maison et dans un petit atelier, une vingtaine de collaborateurs (saisonniers) transforment manuellement des fruits et des légumes en jus et sauces. La […]
In the remote Busia district, in eastern Uganda, more than 600 farmers try to complement their scarce incomes with gold exploitation. However, on top of the environmental costs caused by open mining, workers struggle to make ends meet due to the untrustworthy middlemen they have to deal with. Eventually, the gold ends up with a distant buyer who can […]
Formerly known as Nsangi Coffee Farmers Association (NCFA), CECOFA was founded in 2005 by a small group of entrepreneurial farmers and is now made up of 3,200 employees (of which 750 are women) within the districts of central Uganda. CECOFA AND THE NEXT GENERATION However, although the number of employees rose, ageing of the farming population is an […]