TDC is een programma van Enabel, het Belgisch Ontwikkelingsagentschap.

Nieuws en publicaties

EUDR uitgesteld maar niet gestript

Er komt een einde aan de EUDR-saga. Op 4 december 2024 bereikten het Europees Parlement en de Raad een politiek akkoord over het voorstel van de Commissie om de overgangsperiode met 12 maanden te verlengen.

Lees meer »

Webinar: interpretatie resultaten barometer 2024 over fair trade vanuit marketingperspectief

Op 3 december organiseerde TDC een webinar rond de barometer 2024 over fair trade vanuit marketingperspectief. Eerst presenteerde Sacha Dumoulin van Dediacted de belangrijkste resultaten van de barometer 2024 over fair trade. Nadien analyseerde marketingspecialist Nicolas Lambert welke elementen uit de studie nuttig kunnen zijn in een bedrijfsstrategie en op welke manier fair trade je merkimago kan versterken. Herbekijk het webinar hier!

Lees meer »

Virunga Origins: duurzaam, ethisch en 100% gemaakt in Congo 

Sinds enkele jaren biedt Virunga Origins fairtrade- en biologische chocolade en koffie aan, van A tot Z geproduceerd in de Democratische Republiek Congo aan de rand van het befaamde Nationaal Park Virunga. Het merk maakt ook deel uit van een ambitieus sociaaleconomisch project om deze weelderig begroeide regio, die wordt geteisterd door armoede en geweld, te ontwikkelen en er vrede te brengen.   

Lees meer »

Chocolatoa: meer dan alleen een chocolademaker

Chocolatoa produceert sinds 2015 ambachtelijke en ethische chocolade, van boon tot reep (bean-to-bar). De Belgische chocolatier deelt zijn expertise ook via opleidingen en professioneel advies, onder leiding van oprichter Mario Vandeneede. 

Lees meer »

Belgen en fair trade 2012

In het kader van de Week van de Fair Trade 2012 peilde het Trade for Development Centre voor de derder keer op rij naar de kennis, mening en houding van Belgen op vlak van fair trade. De bekendheid van fair trade neemt jaar na jaar toe, in 2012 lag die op 90%. Hoewel Belgen positief tegenover fair trade staan, voelen slechts 4 op 10 Belgen zich betrokken.

Lees meer »

Marktonderzoek modeaccessoires en woondecoratie in Tanzania

Dit marktonderzoek focust op de ambachtelijke industrie in Tanzania. Het doel is gegevens te verkrijgen die producentenverenigingen zoals GOIG en andere COFTA – leden kunnen gebruiken om hun sales en marketingstrategie te formuleren en hun ondernemingen verder uit te bouwen. Het onderzoek heeft betrekking op volgende aspecten; trends, het profiel van de consument, concurrenten, verkooppunten en handelsketens en de totale raming van de markt.

Lees meer »

Duurzame thee in Belgische supermarkten

Dit onderzoek van Facts Figures Future in opdracht van het Trade for Development Centre uitgevoerd in november 2011 wil een overzicht geven van de huidige en toekomstige beschikbaarheid van duurzame thee in het assortiment van de grotere Belgische supermarktketens.

Lees meer »

Duurzame koffie in Belgische supermarkten

Het Trade for Development Centre liet het huidige en toekomstige aanbod aan duurzame koffie onderzoeken in de belangrijkste Belgische supermarktketens in november 2011. Ongeveer 35% van de koffie droeg een duurzaam label.

Lees meer »

De goudmarkt in de EU en België

Dit rapport verkent de markt voor goud en gouden sieraden in de EU en in het bijzonder in België. Aangezien duurzaam goud een relatief nieuw concept is, en het nog maar een klein marktaandeel betreft ten opzichte van de totale goud industrie, is het moeilijk om duidelijke informatie te hebben over de vraag er naar.

Lees meer »

Ethiek in de chocoladeketen

Uit enquêtes tussen 2009 en 2011 blijkt dat 250.000 kinderen gebruikt en uitgebuit worden op de cacaoplantages in West-Afrika. In 2001 tekenden grote namen uit de chocolade-industrie het Harkin-Engel-protocol waarmee ze zich engageerden om de strijd aan te binden met de ergste vormen van kinderarbeid. Tien jaar later is geen enkele doelstelling echter gehaald.

Lees meer »

Eerlijke, duurzame handel en de klimaatscrisis

De kilimaatopwarming is een hot item. Vooral in de Zuiderse landen zijn de gevolgen van de klimaatopwarming reeds voelbaar en catastrofaal. Eerlijke, biologische en duurzame handel zijn waardige initiatieven voor het klassieke landbouwmodel. Ze kunnen voorzien in de voedselnoden terwijl ze eveneens aandacht hebben voor het milieu en de ontwikkeling van producenten in het Zuiden.

Lees meer »

Bossen, uitdagingen voor ontwikkeling

De ontbossing is het laatste decennium enorm toegenomen, vooral in de landen van het Zuiden. Dit vormt een groot gevaar voor de ontwikkeling van deze regio’s. De lokale bevolking ziet zijn natuurlijke rijkdommen verminderen en is tegelijkertijd het grootste slachtoffer van de klimaatverandering, waarvan ontbossing een van de belangrijkste oorzaken is.

Lees meer »

Zoeken

  • Filter op inhoud

  • Filter op sector

Volg ons

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van alle nieuws en activiteiten van TDC.

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring zo aangenaam mogelijk te maken.