ECAM COOP-CA
L’Entreprise Coopérative des Agriculteurs de Méagui, en abrégé ECAM COOP-CA, spécialisée dans la collecte et la commercialisation du cacao, a été créée en août 2004 dans le
L’Entreprise Coopérative des Agriculteurs de Méagui, en abrégé ECAM COOP-CA, spécialisée dans la collecte et la commercialisation du cacao, a été créée en août 2004 dans le
COOPEBAS est créée le 11 septembre 2010 et a son siègeà Ngongo dans la province du Mai Ndombe, qui est située à 650 km au
Créée en 1963 par 9 producteurs de mangues séchées, la Organisation de producteurs dénommée aujourd’hui COOPAKE (Organisation de producteurs Agricole de Kénédougou) a pour principal
La coopérative CANN est une coopérative Agricole qui a été créée en 2005 avec 306 membres avec 21 femmes. La Coopérative compte actuellement 1050 membres avec
Aprovag est une association de producteurs de bananes. Elle regroupe 12 Groupements d’Intérêts Economiques, soit 728 cultivateurs de bananes qui cultivent sur les rives de la rivière Gambie. APROVAG
Ankole Coffee Producers est une coopérative située dans le sud-ouest de l’Ouganda, née en 2006. Active dans le café, elle regroupe 25 coopératives primaires, et représente quelque 10 000 producteurs. La plupart
Au Maroc, les activités de création artisanale en matière textile sont traditionnellement réservées aux femmes qui contribuent ainsi aux ressources familiales. A Marrakech, au cœur
The Kukuom (AGL) Cooperative Cocoa Farmers and Marketing Union was created in 2011. Currently, the Union has 29 primary societies and 2,567 individual members, of
Founded in 2010 in Peru, COOPAIN CABANA is an agro-industrial cooperative that produces organic quinoa and cañihua. Currently composed of more than 600 families, it is a cooperative
YEYASSO is een coöperatie in een vrij afgelegen gebied in het westen van het land, tot voor enkele jaren een onstabiele regio omwille van de burgeroorlog. Vroeger was het bij uitstek een koffiestreek, mede door de klimaatverandering wordt cacao steeds interessanter
Jean-François Delvaulx kwam op het idee voor Emotion Planet tijdens een reis met vrienden naar Marokko. Maar daarvoor raakte hij ook al verslingerd op Ecuador en was hij helemaal in de ban van Afrika. Tegenwoordig biedt hij reizen ‘op mensenmaat’ aan in een vijftiental landen op vier verschillende continenten.
Hoewel cacao reeds in de 19de eeuw door de Fransen in Vietnam geïntroduceerd werd, bleef de productie meer dan een eeuw marginaal. Pas in 2000 kwam er een overheidsplan om de teelt in verschillende regio’s te stimuleren. Voorlopig blijft Vietnam een kleine speler op de cacaomarkt, maar het potentieel is er. Ook voor Fairtradecacao, dachten ze enkele jaren geleden bij NAPP (Network of Asia and Pacific Producers), de koepel van Fairtradegecertificeerde producentengroepen in Azië.
Tighanimine is een vrouwencoöperatie in het zuiden van Marokko die eerlijke arganolie produceert. Deze olie is een felbegeerd ingrediënt in cosmeticaproducten en in de keuken. Arganolie wordt geperst uit de noten van de arganboom die een buffer vormt tegen de oprukkende verwoestijning in de regio.
Opgericht in 2003 in Agboville, even ten noorden van Abidjan, is SCINPA met vier opkooppunten voor de cacao van haar 3000 leden al jaren een gevestigde waarde in de regio. De coöperatie heeft al een hele weg afgelegd en bouwde doorheen de jarenveel krediet op, bijvoorbeeld door te investeren in gemeenschapsprojecten zoals schooltjes en waterpompen en door tijdens politieke crisismomenten consequent de belangen van de boeren te blijven verdedigen. SCINPA heeft een grote klant: Cargill. Die betaalt mee aan de Utz-certificatie en de veldscholen voor de boeren.
In Peru telen kleine boeren op traditionele wijze de ‘criollo porcelana’, een cacaovariëteit die wereldwijd door bekende chocolademakers werd opgepikt dankzij zijn fijne en delicate smaak. Deze cacao blanco wist zelfs al meerdere kwaliteitsprijzen in de wacht te slepen.
Muungano is zojuist gecoacht door het Trade for Development Centre (TDC). Na twee jaar samenwerking maken Daniel Habamungu, directeur van de koffiecoöperatie, en de Belgische Raf Van den Bruel de balans op van een “zeer waardevolle” ervaring.
In cacaoland Ivoorkust kan je ECOOKIM met recht en reden een voortrekker noemen. De coöperatie, opgericht in 2004, is een nationale unie van ondertussen 23 lokale coöperaties verspreid over de verschillende cacaoregio’s van het land. ECOOKIM verdedigt de belangen van maar liefst 12.000 van de meest achtergestelde cacaoboeren. Haar missie is het verbeteren van de kwaliteit van hun cacao om zo de internationale markt te veroveren. In 2010 behaalde de coöperatie de Fairtradecertificatie, kort daarna volgden Utz en Rainforest Alliance.
“Waarom zou in Benin niet kunnen, wat in Frankrijk wel kan?” Met dat idee keerde Edgar Deguenon in 2008 terug na een stage in Frankrijk. Hij had er kennis gemaakt met tal van projecten rond biolandbouw en korteketenverkoop. Die zouden bovendien ook oplossingen kunnen aanreiken voor een aantal problemen waar Beninese boeren mee geconfronteerd worden, zoals het hoge gebruik van pesticiden in de velden en de gezondheidsproblemen die daar het gevolg van zijn. Of de lange ketens met vele tussenpersonen, wat leidt tot veel druk op de boeren en lage prijzen. Tien jaar later is AMAP een kleine organisatie die op zoek gaat naar een binnenlandse markt voor bioproducten en pioniert in het verbinden van producenten en consumenten.
Het woord ‘Horamama’ is in Burundi vooral bekend van een traditioneel lied dat vrouwen zingen op weg naar het veld of terug naar huis. Het betekent ‘moed’ of ‘kracht’ en moet hun vermoeidheid doen vergeten. Vandaag is Horamama de merknaam van de koffie van COCOCA, een unie van 39 coöperaties verspreid over het hele land. Koffie is de belangrijkste grondstof in Burundi.