TEN SENSES AFRICA
Rwanda has the ideal climate for growing high-quality macadamia nuts. But since smallholder businesses primarily control production with limited technical know-how, the potential is underutilised.Ten
Rwanda has the ideal climate for growing high-quality macadamia nuts. But since smallholder businesses primarily control production with limited technical know-how, the potential is underutilised.Ten
Wild Tracks is a Tanzanian-Norwegian safari and coffee company owned by the couple Beate Hustad Aamodt and Frank Mbise. The company was founded in 2001,
De circulaire of kringloopeconomie wordt regelmatig voorgesteld als een mogelijke oplossing voor de milieucrisis waarmee de wereld vandaag geconfronteerd wordt. De vraag is: is dat economisch model verenigbaar met eerlijke handel? Hoe kan eerlijke handel de principes van de circulaire economie toepassen en welke voordelen levert dat op?
La fédération Yakaar Niani Wulli a été créé en 1997 suite à la perte de productivité de l’agriculture sénégalaise (cause climatique, baisse de fertilité des
Les femmes de la coopérative Tighanimine produisent, dans le sud du Maroc, de l’huile d’argan équitable, un ingrédient très prisé dans les produits cosmétiques et
With the conflict in Palestine in mind, Nasser Abufarha decided to use the knowledge he acquired in the United States to help the Palestinian people.
Beschrijving It was thanks to a group of university graduates that Allpa was created in Lima, Peru, in 1932. Allpa is a business enterprise that
The Fair Trade Development Centre (FTDC) at the Institute for Community Partnership of Bethlehem University was established in 2006, and is a World Fair Trade
Created in 1991, AOPEB is an association of ecological producer organisations in Bolivia. This association supports organic producers in the development of a form of
Wat deze coöperaties willen is zoveel mogelijk cacao van hun leden aan zo gunstig mogelijke voorwaarden verkopen. Maar dat is allesbehalve evident.
Van cacaoboon tot chocoladereep, meestal verloopt het productieproces met heel veel tussenstappen via multinationale ondernemingen. Maar vandaag zijn er wereldwijd steeds meer chocolatiers die het hele proces zelf in handen willen nemen.
Binnenkort openen drie Belgen een chocoladefabriek vlak bij Virunga, het grootste natuurpark van Afrika. Het door de Unesco erkende domein is in handen van de Belgische prins Emmanuel de Merode. Hij is een van de drie investeerders, naast de Belgische chocolatier Dominique Persoone en Dimitri Moreels die eigenaar is van cacao-exporteur Copak. Hoeveel de drie ondernemers investeren, willen ze niet kwijt. “Dat is ook nog niet helemaal duidelijk’, zegt Persoone. We hebben net de eerste machines besteld in India.”
In 2016 steeg de mondiale cacaoproductie met 3 tot 5% dankzij gunstige weersomstandigheden. De wereldmarktprijs zakt vrijwel meteen met 30%. Die prijsdaling werd nooit doorgerekend aan de consument en de cacaoboer betaalt het gelag. Wat is dan het effect van al die duurzame labels? En waar staat Fairtrade in zijn zoektocht naar een leefbaar inkomen voor de cacaoboer?
Heel wat coöperaties en kleine bedrijfjes uit de partnerlanden van de Belgische ontwikkelingssamenwerking actief in eerlijke of duurzame handel kregen de afgelopen jaren steun van het TDC in de vorm van financiële steun of via een coaching in marketing of business management of een combinatie van beide. Het doel is telkens het verhogen van de marktkansen van kleine
producenten. Sommige van die coöperaties bouwden
commerciële relaties op met bedrijven actief in België.
Deze presentatie geeft een overzicht van de voor- en nadelen van Fairtrade, Utz en Rainforest Alliance certificeringen in de cacaosector.
Op 5 december, aan de vooravond van Sinterklaas, tekenden verschillende vertegenwoordigers uit de chocolade-industrie, de retail en het maatschappelijk middenveld het Beyond Chocolade-partnerschap met als doel om tegen 2025 voor 100% duurzame Belgische chocolade te gaan en tegen 2030 alle cacaoproducenten een leefbaar inkomen te bezorgen. Ook Enabel ondertekende het partnerschap met een concreet engagement voor het Trade for Development Centre (TDC).
Op vrijdag 5 oktober gingen een dertigtal mensen: chocolatiers, Oxfam-vrijwilligers, vertegenwoordigers van de provincie Luxemburg en de Fair Trade-gemeenten van de regio, naar Brugge, de zelfverklaarde hoofdstad van de eerlijke handel en de chocolade.
In opdracht van TDC voerde Dedicated een kleine enquête uit om zich een beeld te vormen van de mening, houding en het aankoopgedrag van de publieke sector. Van de 14 respondenten gaven er 11 aan belang te hechten aan fair trade. Twaalf onder hen zeiden ook effectief fair trade te kopen voor consumptie op de werkvloer.
In deze studie, uitgevoerd door Globally Cool in opdracht van TDC, onderzoeken we of en hoe de Vietnamese Fairtrade cashewnoten een stevige positie kunnen veroveren op de wereldmarkt.