TDC is een programma van Enabel, het Belgisch Ontwikkelingsagentschap.

Nieuws en publicaties

Barometer 2020 over fair trade

Om de twee jaar publiceert het Trade for Development Centre een barometer over fair trade, een enquête die tot doel heeft de bekendheid van eerlijke handel in België en de mening en het gedrag van de Belgen op dit vlak in kaart te brengen. Dit jaar werden vragen gesteld over veranderingen in het aankoopgedrag naar aanleiding van de Covid-19-crisis.

De barometer van dit jaar, werd uitgevoerd door Incidence in opdracht van het Trade for Development Centre.  De online enquête werd uitgevoerd tussen 30 juni en 02 augustus 2020 bij 1.212 personen tussen 16 en 80 jaar oud die in België wonen. De maximale foutmarge voor deze steekproef is 2,8%.

Lees meer »

Reportage KOAKAKA : kwaliteitskoffie uit Rwanda

Koakaka is een koffiecoöperatie uit Rwanda die koffie van topkwaliteit produceert. In 2016 werd Koakaka geselecteerd voor een coachingmodule in marketing en in business management van TDC. Zo kregen ze alle tools in handen om hun postitie op de internationale markt te versterken. Met succes!

Lees meer »

Fair trade: een belangrijk instrument voor de ecologische en sociale transitie

De coronacrisis, de klimaatverandering, de exploderende ongelijkheid, de vernietiging van de biodiversiteit … Het toenemend aantal crisissen drukt ons met onze neus op de feiten: ons handelsverkeer moet anders aanpakt worden. We moeten versneld werk maken van de ecologische en solidaire transitie waar onze samenleving nood aan heeft. Fair trade heeft alle troeven in handen om hieraan bij te dragen.

Lees meer »

Coaching TDC: NECAAYO

Necaayo werd in 2009 opgericht in Guiré, in het Westen van Ivoorkust. De coöperatie telt 1410 leden en brengt meer dan 3500 ton cacao op de markt. De cacaocoöperatie kreeg 3 jaar lang marketingcoaching van TDC en wist het te schoppen tot een van de meest toonaangevende cacaocoöperaties in de regio.

Lees meer »

De Europese melk stroomt, maar bij de boeren komt het water aan de lippen

Onder het smetteloos witte oppervlak van de melk schuilt een sector in crisis en het zijn de kleine producenten die dreigen te verdrinken in de melkplas. Door de Europese overproductie kelderen de inkomsten van de boeren en hun werk is niet meer rendabel. Maar de overproductie heeft ook gevolgen voor Afrika. Daar staat ze de ontwikkeling van lokale zuivelketens in de weg.

Lees meer »

Consumptie van Fairtrade-producten: Belgen kunnen het nog veel beter doen

Afgelopen mei kondigde Fairtrade Belgium een historische groei van Fairtrade gelabelde producten in ons land aan:  + 41% in 2019. Dit uitstekende resultaat brengt het gemiddelde verbruik van Fairtrade-producten in België op 19,2 euro per persoon per jaar. Maar als je dit gemiddelde vergelijkt met de gemiddelde consumptie per hoofd van de bevolking van Fairtrade-producten in verschillende andere Europese landen, ziet het plaatje er helemaal anders uit.

Lees meer »

De (h)eerlijke koffie van Java

Van één van de grootste foodservice bedrijven in België verwacht je een puur op cijfers gerichte mentaliteit. Maar Java weet ondernemerschap te verzoenen met de overtuiging dat rijkdom globaal moet worden herverdeeld. Het familiebedrijf doet dit vooral door Fairtradekoffie aan te bieden die wordt gebrand in hun uiterst duurzame branderij in Rotselaar.

Lees meer »

Colruyt Group: Stap voor stap verduurzamen

Met zijn merken Colruyt, Bio-Planet en Okay blijft Colruyt Group een van de belangrijkste spelers in de distributiesector in België. Besteedt deze groei- en winstgerichte holding ook aandacht aan duurzame handel? Blijkbaar wel. Naast het aanbod van fairtrade producten, lanceert Colruyt Group al enkele jaren “kettingprojecten”, waarin het streeft naar een duurzamere keten van producent tot consument.

Lees meer »

Beyers: respect voor mens en natuur, van boon tot kopje

Koffie is, na aardolie, het grootste exportproduct ter wereld. Het wordt bijna uitsluitend in ontwikkelingslanden geteeld. De koffiehandel heeft dus een enorme impact op de arbeids- en leefomstandigheden van de lokale koffieproducenten, hun families en de natuur, zo staat te lezen op de website van Beyers. De koffiebranderij biedt een breed gamma van duurzame koffie aan, goed voor 40% van het totale volume.

Lees meer »

Gender in de projecten van TDC

Het Trade for Development Centre ziet eerlijke en duurzame handel als hefbomen in de strijd tegen armoede en ongelijkheid. Drie concrete verhalen in Peru, Congo en Marokko bewijzen het. Bij de goedkeuring van projecten moeten volgende twee vragen gesteld worden: wie levert het werk bij de realisatie van het product? En wie beheert de winst eenmaal het project het inkomen verhoogt?

Lees meer »

Toerisme als drijfveer voor natuurbescherming door lokale gemeenschappen

In gebieden waar het bestaande ecosysteem op de helling komt te staan door toedoen van de mens, kan de ontplooiing van toeristische sector een deel van de oplossing betekenen. Geïnspireerd door succesverhalen elders in de wereld ondersteunt Honeyguide Foundation, met de financiële hulp van het Trade for Development Centre, de ontwikkeling van duurzaam toerisme in het Noorden van Tanzania. De lokale Masaï bevolking krijgt hierdoor een financiële stimulans om haar natuurlijke omgeving te beschermen.

Lees meer »

TDC ondersteunt coöperaties van koffieproducenten in Burundi

Burundi is een erg arm land gelegen in Centraal-Afrika. De koffieteelt vormt er de grootste bron van inkomsten voor bijna 750.000 families en genereert meer dan de helft van de exportinkomsten van het land. De privatisering van de koffiesector heeft ervoor gezorgd dat de boeren zich begonnen te organiseren en dat ze eigen verwerkingseenheden opstartten.
TDC ondersteunt het Consortium voor coöperaties van koffieproducenten (Cococa) en twee van haar leden zodat ze groter deel van de toegevoegde waarde van de keten kunnen ontvangen.

Lees meer »

Een blik op vier bioprojecten gesteund door TDC

Om de landbouw duurzamer te maken pleiten steeds meer wetenschappers voor biologische landbouw. Het besef groeit dat bio een belangrijke rol kan spelen bij cruciale vraagstukken als bodemdegradatie, watertekort of klimaatopwarming. Bioteelt hoeft geen louter exportverhaal te zijn: ook in het Zuiden groeit het bewustzijn rond voedselkwaliteit.
In dit artikel tonen vier organisaties uit Tanzania, Vietnam, Bolivia en Uganda hoe ze met de financiële hulp van TDC bioproducten introduceren op hun binnenlandse markten.

Lees meer »

Gezocht: een wereldwijde standaard voor “duurzame” cacao

Chocolade is alomtegenwoordig, maar de extreme armoede van cacaoboeren is hallucinant en ondermijnt de toekomst van de hele sector. Daarover is de consensus binnen de sector groot. Wat betreft de oplossingen lopen de strategieën meer uiteen.
Binnen het CEN/ISO proces zit alvast iedereen rond de tafel. In het najaar van 2015 worden de eerste teksten van de criteria publiek gemaakt, in 2016 moet de CEN/ISO norm in gebruik worden genomen.

Lees meer »

Zoeken

  • Filter op inhoud

  • Filter op sector

Volg ons

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van alle nieuws en activiteiten van TDC.

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring zo aangenaam mogelijk te maken.