TDC is een programma van Enabel, het Belgisch Ontwikkelingsagentschap.

Nieuws en publicaties

Bananenpionier AgroFair blijft innoveren

Dat vandaag 1 op de 4 bananen in België fair trade is, hebben we voor een groot stuk te danken aan AgroFair. Met zijn Oké-bananen was het in 1996 de eerste om bananen onder eerlijke handelsvoorwaarden naar Europa te halen. Frank Vermeersch van AgroFair geeft ons een blik achter de schermen van deze pionier in duurzame handel.

Lees meer »

Label ‘Biogarantie Belgium’: biologische landbouw, lokale productie en eerlijke handel in één

Het Biogarantie-label groeit uit tot ‘Biogarantie Belgium’. Het label wil zich steeds verantwoordelijker en veeleisender opstellen tegenover het begrip ‘biologisch’. En het wil de Belgische productie en verwerking in de kijker zetten. Een ander doel is de werknemers in de landbouwketen een correcte prijs te garanderen. Concreet gaat het om een compleet lastenboek dat de landbouwers zelf opstellen.

Lees meer »

Kalani: huislinnen dat biologisch én fair trade is

Kalani maakt huislinnen dat zowel biologisch is als fair trade. Het is een van de weinige textielmerken ter wereld dat precies weet waar het katoen voor zijn huislinnen vandaan komt. Oprichter Bruno Van Steenberghe praat over zijn engagement voor de boeren in India, over zijn aandacht voor het milieu en de gezondheid van zijn klanten.

Lees meer »

Fako: Beninees fruitsapbedrijf kreeg coaching van TDC

Colette Yehouénou woont in Cotonou, de economische hoofdstad van Benin. Ze was pas dertien toen haar vader stierf en dwong haar om te stoppen met haar studie om voor haar drie broers te zorgen: “In die tijd hield ik al van koken, maar ik ging over op haute couture. Ik heb getraind en ben mijn eigen bedrijf begonnen. Ik combineerde naaien en fournituren. Ik had klanten die hun spullen bij mij kochten en op een dag legde een van hen me uit dat hij een training in de agrofoodsector volgde. Ik was zeer geïnteresseerd, en ik heb me ingeschreven voor de tweede promotie”.

Lees meer »

Projecten

Zoeken Land Selecteer…BeninBoliviaBurundiCôte d’IvoireDR CongoÉquateurGhanaMaliMarocPalestinePeruRwandaSénégalTanzania Sector Selecteer…ArtisanaalCacaoCerealCitrusKoffieNotenOlie, aromatische en medicinale plantenToerismeVanilleVerse groenten en fruit Periode 2000 — 2020 Filters wissen Kurt is testing Benin Olie,

Lees meer »

TDC lanceert call for proposals

TDC lanceert een call for proposals voor Afrikaanse MKMO’s en producentenorganisaties actief in duurzame productie en handel. Via deze oproep kunnen zij een financiering van TDC aanvragen voor acties die het beheer van hun organisatie en de toegang tot de markt verbeteren. Deadline 10 september!

Lees meer »

Europeanen willen duurzamer eten, maar zien obstakels

De meeste Europese consumenten zijn bereid duurzamer te eten, maar willen dat het toegankelijker en gemakkelijker wordt. We onderschatten de milieuimpact van onze eigen eetgewoontes. Dit zijn enkele resultaten uit een enquête die door verschillende nationale consumentenorganisaties werd afgenomen bij Europeanen.

Lees meer »

Realisaties TDC in 2014 en blik op 2015

Het Trade for Development Centre is actief op drie grote vlakken : steun bieden aan producenten in het Zuiden om hen een betere markttoegang te bezorgen, informeren rond eerlijke en duurzame handel en consumenten, overheden en bedrijven sensibiliseren rond deze thema’s. Hoe hebben we deze pijlers ingevuld in 2014? Welke activiteiten hebben we concreet gerealiseerd? En op welke manier gaan we momenteel te werk?

Lees meer »

Eerlijk, duurzaam en Peruviaans

In 1965 ondertekenden Belgische en Peruviaanse ministers het eerste samenwerkingsakkoord tussen beide landen. Een halve eeuw later is het Belgische Ontwikkelingsagentschap nog steeds actief in het Andesland.
TDC ondersteunt er vijf projecten rond eerlijke en duurzame handel. Ontdek hier het werk van de cacaoboeren, de physalisproducenten, de houtkappers, de weefsters en de mijnwerkers.

Lees meer »

Eerlijke arganolie uit Marokko

TDC steunt sinds 2010 de vrouwencoöperatie Tighanimine die eerlijke arganolie produceert in het zuiden van Marokko. Deze felbegeerde olie is niet enkel een mirakelingrediënt in cosmeticaproducten, maar ook een smaakgever in de keuken. TDC stuurde een fotojournalist ter plaatse die een blik achter de schermen werpt bij het productieproces en het leven van de werknemers, allemaal Berbervrouwen.

Lees meer »

Puro koffie redt regenwoud

Jaarlijks worden er wereldwijd miljoenen kilo’s Puro Fairtrade Coffee verkocht. Voor CEO Frans Van Tilborg gaat ondernemen niet enkel om geld verdienen. Het gaat ook om de mensen en de planeet. Daarom wordt met een deel van de omzet van de fairtradekoffie bedreigd regenwoud gekocht. Sinds de lancering tien jaar geleden kon Puro al meer dan 10.000 voetbalvelden regenwoud aankopen en duurzaam beschermen.

Lees meer »

Candico: miljoenen kilo’s eerlijke suiker

Ruim 22 miljoen kilo suikerproducten verlieten vorig jaar de Candico fabriek in Merksem bij Antwerpen. Bijna de helft daarvan was Fairtrade gelabeld. De fabriek, waar 78 mensen werken, verpakt rietsuiker die via de haven van Antwerpen ingevoerd wordt en maakt ook kandijsuiker.

Lees meer »

Oxfam – Magasins du monde: een burgerbeweging

Wie de naam Oxfam-Magasins du monde hoort, denkt in de eerste plaats aan de winkels waar je een heel gamma fairtradeproducten van uitstekende kwaliteit vindt. Vaste klanten kopen er hun wijn, fruitsap, ontbijtgranen en koffie, of eerlijk ambachtelijk handwerk en producten voor lichaamsverzorging. Anderen trekken er vooral rond de feestdagen naartoe, omdat je er massa’s leuke en originele geschenkideeën vindt. Achter de vitrines gaat een actieve burgerbeweging schuil, een pionier op het vlak van eerlijke handel, die erin slaagt duizenden vrijwilligers op de been te brengen met als doel een mentaliteitsverandering teweeg te brengen.

Lees meer »

Zoeken

  • Filter op inhoud

  • Filter op sector

Volg ons

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van alle nieuws en activiteiten van TDC.

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring zo aangenaam mogelijk te maken.