TDC is een programma van Enabel, het Belgisch Ontwikkelingsagentschap.

Nieuws en publicaties

Coaching TDC: NECAAYO

Necaayo werd in 2009 opgericht in Guiré, in het Westen van Ivoorkust. De coöperatie telt 1410 leden en brengt meer dan 3500 ton cacao op de markt. De cacaocoöperatie kreeg 3 jaar lang marketingcoaching van TDC en wist het te schoppen tot een van de meest toonaangevende cacaocoöperaties in de regio.

Lees meer »

De Europese melk stroomt, maar bij de boeren komt het water aan de lippen

Onder het smetteloos witte oppervlak van de melk schuilt een sector in crisis en het zijn de kleine producenten die dreigen te verdrinken in de melkplas. Door de Europese overproductie kelderen de inkomsten van de boeren en hun werk is niet meer rendabel. Maar de overproductie heeft ook gevolgen voor Afrika. Daar staat ze de ontwikkeling van lokale zuivelketens in de weg.

Lees meer »

Consumptie van Fairtrade-producten: Belgen kunnen het nog veel beter doen

Afgelopen mei kondigde Fairtrade Belgium een historische groei van Fairtrade gelabelde producten in ons land aan:  + 41% in 2019. Dit uitstekende resultaat brengt het gemiddelde verbruik van Fairtrade-producten in België op 19,2 euro per persoon per jaar. Maar als je dit gemiddelde vergelijkt met de gemiddelde consumptie per hoofd van de bevolking van Fairtrade-producten in verschillende andere Europese landen, ziet het plaatje er helemaal anders uit.

Lees meer »

Bananenpionier AgroFair blijft innoveren

Dat vandaag 1 op de 4 bananen in België fair trade is, hebben we voor een groot stuk te danken aan AgroFair. Met zijn Oké-bananen was het in 1996 de eerste om bananen onder eerlijke handelsvoorwaarden naar Europa te halen. Frank Vermeersch van AgroFair geeft ons een blik achter de schermen van deze pionier in duurzame handel.

Lees meer »

Label ‘Biogarantie Belgium’: biologische landbouw, lokale productie en eerlijke handel in één

Het Biogarantie-label groeit uit tot ‘Biogarantie Belgium’. Het label wil zich steeds verantwoordelijker en veeleisender opstellen tegenover het begrip ‘biologisch’. En het wil de Belgische productie en verwerking in de kijker zetten. Een ander doel is de werknemers in de landbouwketen een correcte prijs te garanderen. Concreet gaat het om een compleet lastenboek dat de landbouwers zelf opstellen.

Lees meer »

Kalani: huislinnen dat biologisch én fair trade is

Kalani maakt huislinnen dat zowel biologisch is als fair trade. Het is een van de weinige textielmerken ter wereld dat precies weet waar het katoen voor zijn huislinnen vandaan komt. Oprichter Bruno Van Steenberghe praat over zijn engagement voor de boeren in India, over zijn aandacht voor het milieu en de gezondheid van zijn klanten.

Lees meer »

Fako: Beninees fruitsapbedrijf kreeg coaching van TDC

Colette Yehouénou woont in Cotonou, de economische hoofdstad van Benin. Ze was pas dertien toen haar vader stierf en dwong haar om te stoppen met haar studie om voor haar drie broers te zorgen: “In die tijd hield ik al van koken, maar ik ging over op haute couture. Ik heb getraind en ben mijn eigen bedrijf begonnen. Ik combineerde naaien en fournituren. Ik had klanten die hun spullen bij mij kochten en op een dag legde een van hen me uit dat hij een training in de agrofoodsector volgde. Ik was zeer geïnteresseerd, en ik heb me ingeschreven voor de tweede promotie”.

Lees meer »

Projecten

Zoeken Land Selecteer…BeninBoliviaBurundiCôte d’IvoireDR CongoÉquateurGhanaMaliMarocPalestinePeruRwandaSénégalTanzania Sector Selecteer…ArtisanaalCacaoCerealCitrusKoffieNotenOlie, aromatische en medicinale plantenToerismeVanilleVerse groenten en fruit Periode 2000 — 2020 Filters wissen Kurt is testing Benin Olie,

Lees meer »

TDC ondersteunt coöperaties van koffieproducenten in Burundi

Burundi is een erg arm land gelegen in Centraal-Afrika. De koffieteelt vormt er de grootste bron van inkomsten voor bijna 750.000 families en genereert meer dan de helft van de exportinkomsten van het land. De privatisering van de koffiesector heeft ervoor gezorgd dat de boeren zich begonnen te organiseren en dat ze eigen verwerkingseenheden opstartten.
TDC ondersteunt het Consortium voor coöperaties van koffieproducenten (Cococa) en twee van haar leden zodat ze groter deel van de toegevoegde waarde van de keten kunnen ontvangen.

Lees meer »

Een blik op vier bioprojecten gesteund door TDC

Om de landbouw duurzamer te maken pleiten steeds meer wetenschappers voor biologische landbouw. Het besef groeit dat bio een belangrijke rol kan spelen bij cruciale vraagstukken als bodemdegradatie, watertekort of klimaatopwarming. Bioteelt hoeft geen louter exportverhaal te zijn: ook in het Zuiden groeit het bewustzijn rond voedselkwaliteit.
In dit artikel tonen vier organisaties uit Tanzania, Vietnam, Bolivia en Uganda hoe ze met de financiële hulp van TDC bioproducten introduceren op hun binnenlandse markten.

Lees meer »

Gezocht: een wereldwijde standaard voor “duurzame” cacao

Chocolade is alomtegenwoordig, maar de extreme armoede van cacaoboeren is hallucinant en ondermijnt de toekomst van de hele sector. Daarover is de consensus binnen de sector groot. Wat betreft de oplossingen lopen de strategieën meer uiteen.
Binnen het CEN/ISO proces zit alvast iedereen rond de tafel. In het najaar van 2015 worden de eerste teksten van de criteria publiek gemaakt, in 2016 moet de CEN/ISO norm in gebruik worden genomen.

Lees meer »

Realisaties TDC in 2014 en blik op 2015

Het Trade for Development Centre is actief op drie grote vlakken : steun bieden aan producenten in het Zuiden om hen een betere markttoegang te bezorgen, informeren rond eerlijke en duurzame handel en consumenten, overheden en bedrijven sensibiliseren rond deze thema’s. Hoe hebben we deze pijlers ingevuld in 2014? Welke activiteiten hebben we concreet gerealiseerd? En op welke manier gaan we momenteel te werk?

Lees meer »

Eerlijk, duurzaam en Peruviaans

In 1965 ondertekenden Belgische en Peruviaanse ministers het eerste samenwerkingsakkoord tussen beide landen. Een halve eeuw later is het Belgische Ontwikkelingsagentschap nog steeds actief in het Andesland.
TDC ondersteunt er vijf projecten rond eerlijke en duurzame handel. Ontdek hier het werk van de cacaoboeren, de physalisproducenten, de houtkappers, de weefsters en de mijnwerkers.

Lees meer »

Eerlijke arganolie uit Marokko

TDC steunt sinds 2010 de vrouwencoöperatie Tighanimine die eerlijke arganolie produceert in het zuiden van Marokko. Deze felbegeerde olie is niet enkel een mirakelingrediënt in cosmeticaproducten, maar ook een smaakgever in de keuken. TDC stuurde een fotojournalist ter plaatse die een blik achter de schermen werpt bij het productieproces en het leven van de werknemers, allemaal Berbervrouwen.

Lees meer »

Puro koffie redt regenwoud

Jaarlijks worden er wereldwijd miljoenen kilo’s Puro Fairtrade Coffee verkocht. Voor CEO Frans Van Tilborg gaat ondernemen niet enkel om geld verdienen. Het gaat ook om de mensen en de planeet. Daarom wordt met een deel van de omzet van de fairtradekoffie bedreigd regenwoud gekocht. Sinds de lancering tien jaar geleden kon Puro al meer dan 10.000 voetbalvelden regenwoud aankopen en duurzaam beschermen.

Lees meer »

Candico: miljoenen kilo’s eerlijke suiker

Ruim 22 miljoen kilo suikerproducten verlieten vorig jaar de Candico fabriek in Merksem bij Antwerpen. Bijna de helft daarvan was Fairtrade gelabeld. De fabriek, waar 78 mensen werken, verpakt rietsuiker die via de haven van Antwerpen ingevoerd wordt en maakt ook kandijsuiker.

Lees meer »

Zoeken

  • Filter op inhoud

  • Filter op sector

Volg ons

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van alle nieuws en activiteiten van TDC.

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring zo aangenaam mogelijk te maken.