
COSH! maakt duurzaam shoppen gemakkelijk
Niki De Schryver stelde vast dat veel mensen duurzame kleding willen kopen maar niet weten hoe. Daarom lanceerde ze COSH!
Niki De Schryver stelde vast dat veel mensen duurzame kleding willen kopen maar niet weten hoe. Daarom lanceerde ze COSH!
Wie zijn de TDC-coaches? Quentin Antoine Maxime Bacq Maxime Bacq is TDC-coach sinds 2017. Hij werkt eveneens als coördinator bij Groupe One, een organisatie die
Producentensteun TDC biedt technische en financiële ondersteuning of andere steunregelingen voor micro-, kleine en middelgrote ondernemingen (mkmo’s) in Afrikaanse landen. Daartoe ontwikkelden we een uniek
Biologische landbouw: definitie en principes Biologische landbouw is een productiesysteem dat de gezondheid van bodem, ecosysteem en van mensen ten goede komt. Het gaat uit
Participatieve garantiesystemen Participatieve Garantiesystemen baseren zich op rechtstreekse persoonlijke marktrelaties tussen consumenten en producenten. Dit maakt hen heel geschikt voor kleine boeren die hun producten
Biolandbouw: labels, normen en merken Het label is zowat het aangezicht van een bioproduct in de ogen van de consument. Het is ook de link
De cacao in onze chocolade wordt geteeld door producenten zoals Djakaridja Bitie, vertegenwoordiger van de cacaocoöperatie ECAM in Ivoorkust. ECAM geldt steeds vaker als een schoolvoorbeeld van eerlijke handel in Ivoorkust. Sinds 2017 wordt de coöperatie gecoacht door Christine Englebert voor het Trade for Development Centre.
Nieuws en publicaties Zoeken Filter on content Articles(94) Interviews(63) News(22) Studies(34) Videos(7) Filter on sector Bananas(0) Cocoa(39) Coffee(24) Cosmetics(1) Cotton(0) Diamond(1) Electronics(0) Fashion(18) Fish(1) Flowers(8)
Het chocoladesalon in Brussel is het feest van de chocolade. In de editie van 2020 kwamen een twintigtal Ivoriaanse cacaproducenten naar onze hoofdstad om samenwerkingen aan te gaan met Belgische chocolatiers.
IAI (Indiaans-Amerikaanse Identiteit) werd opgericht door Danielle Meunier en biedt reizen naar vier Andeslanden. Reizen is echter niet het hoofddoel: de vereniging omschrijft zich eerst en vooral als een ‘steungroep voor milieu en cultuur’.
Een kleine chocolaterie uit Moeskroen stond tien jaar geleden nog op de rand van het faillissement en werd daarna overgenomen. Wie had ooit kunnen denken dat hun pralines onvermijdelijk zouden worden in biowinkels over de hele wereld en hun plaats zouden veroveren tussen de grootste Belgische chocolatiers, mét respect voor de fairtradeprincipes?
Textieldrukatelier ACP, dat fair trade promo- en werkkledij bedrukt en verkoopt, voelt zowel het aanbod van als de vraag naar duurzame kledij toenemen. “Veel klanten informeren naar de meest duurzame keuze, maar als het er op aankomt kiezen zelfs de meest geëngageerde organisaties voor de goedkoopste optie. Dat is soms heel frustrerend,” zegt zaakvoerder Dirk Piret.
Het Belgisch ontwikkelingsagentschap (BTC) is verantwoordelijk voor het opzetten van het programma: « Trade for Development Centre ». Dit programma coördineert meer bepaald de sensibiliseringscampagnes bij het grote publiek, zoals de Week van de Fair Trade. In 2010 wenste BTC een kwalitatieve en kwantitatieve opiniepeiling uit te voeren. De globale doelstelling van dit onderzoek was het begrijpen van de relatie tussen de persoonlijke waarden van consumenten (die in België wonen), hun attitudes en hun aankoopgedrag ten aanzien van producten uit eerlijke handel, duurzame handel en biologische landbouw. In 2011, 2012 en 2014 wou BTC deze enquête opnieuw uitvoeren (enkel de kwantitatieve fase) om de evolutie te zien van de verschillende indicatoren, waarbij men zich in het bijzonder op de eerlijke handel wenste te concentreren.
Een landbouwbedrijf waar drie generaties het werk verdelen, het is bijna een curiositeit geworden. Een mooi voorbeeld hiervan is De Zwaluw in Lovendegem. Maar ook op andere vlakken vervult de boerderij een voorbeeldfunctie: innovatie en een langetermijnvisie gaan er hand in hand met een faire en ecologische werkwijze. Een gedroomde partner dus voor de groothandel in biovoeding Biosano, die onder het label Biodia faire melk en chocolademelk produceert.
Een communicatiebureau speciaal voor eerlijke handel dat op vraag foto’s en video’s levert, raad en marketingopleidingen aanbiedt en dat zich toespitst op de sociale netwerken? Je moet er maar opkomen. Ronny Hermosa deed het.
In de bosrijke omgeving van Heusden-Zolder heeft Ana Kindermans haar atelier. Hier ontwerpt zij juwelen van fairtradegoud. Ana is een pionier: zij was de eerste Belgische ontwerpster die koos voor goud dat op een eerlijke en menswaardige manier wordt ontgonnen.
Op haar eentje tilt Trees Candaele fair trade naar een hoger niveau. Voor Femimain, haar collectie handgemaakte producten vervaardigd door Marokkaanse vrouwen, zoekt ze zelf coöperaties uit die ze regelmatig bezoekt om samen de ontwerpen te bespreken. Zij garandeert hen een eerlijke prijs en correcte arbeidsomstandigheden, de vrouwen leveren op hun beurt originele producten.
Vijf jaar geleden startte Nancy De Poorter met een cadeautjeswinkel en webshop in Zammel, bij Geel. Haar passie voor geschenken die op een eerlijke manier tot stand komen, ontdekte ze als vrijwilliger bij de wereldwinkel van Westerlo, waar de nadruk vooral op voeding lag. Meer dan Mooi groeide al snel uit van een winkel voor fairtradegeschenken en interieurspulletjes tot een fairtradekledingzaak waar ook bio van belang is.
Een gezellige ruimte, een paar tafeltjes, wat leesvoer, een lekker kopje koffie … De sfeer zit goed bij Altervoyages in de serres van de Luikse kruidtuin. We hebben er afspraak met directrice Martine Houyoux van promotieplatform Altervoyages. Dat verenigt verschillende spelers die zich inzetten voor mens- en milieuvriendelijk toerisme.