TDC is een programma van Enabel, het Belgisch Ontwikkelingsagentschap.

Nieuws en publicaties

COOPAKE: mango’s, cashews en hibiscus uit Burkina Faso

Met 1963 als geboortejaar is COOPAKE een van de oudste coöperaties van Burkina Faso. Toen sloegen negen mangoproducenten uit het westen van het land, vlakbij de grens met Mali, de handen in elkaar om hun oogst beter te kunnen verkopen. Maar de echte start kwam pas halverwege de jaren 90, toen ze hun mango’s in ovens gingen drogen. Dat leverde werkgelegenheid op voor tientallen vrouwen, maar ook exportmogelijkheden naar Europa.

Lees meer »

COOPARA: cacao uit Ivoorkust

Op 80 km ten noorden van Abidjan werd in 2000 COOPARA opgericht. Deze organisatie ondersteunt 639 cacaoboeren uit de regio in de productie, de verwerking en vermarkting van hun cacao. COOPARA wil de toekomst van de cacaoproductie verzekeren door sterk in te zetten op duurzaamheid. De problemen waarmee de boeren geconfronteerd worden, zijn immers niet min: verouderde planten, een ondermaatse kwaliteit van hun cacao en een uitgedunde boerenpopulatie.

Lees meer »

SAMA: Fairtradegoud uit Oeganda

In het afgelegen district Busia in het westen van Oeganda proberen meer dan 600 boeren hun schamele inkomsten aan te vullen door middel van goudwinning. Ze werken hard in de door de boeren zelf gegraven mijngangen en verdienen erg weinig omdat ze onderworpen zijn aan gewetenloze makelaars. Bovendien is deze activiteit zeer vervuilend. Met de steun van de TDC heeft SAMA, een organisatie van mijnwerkers, haar beheer kunnen verbeteren, duurzamere (kwikvrije) productietechnieken kunnen ontwikkelen en haar toegang tot de markt kunnen verbeteren.

Lees meer »

Arcasy: Wilde cacao uit Bolivia

In het Boliviaanse deel van het Amazonebekken, meer bepaald in e laaglanden van Centraal-Bolivia ten noorden van Cochabamba, wonen de Yuracaré, een inheemse bevolkingsgroep van jagers en plukkers. Een belangrijke economische activiteit van deze kleine gemeenschappen is de pluk van wilde cacao of boscacao, onder chocolademakers gekend als een kwaliteitsproduct.

Lees meer »

Koffie: Consumenten drinken, kleine producenten drinken het kopje

De koffie-industrie zwemt in paradoxale omstandigheden. Aan de ene kant wordt de drank over de hele wereld meer geconsumeerd en genoten dan ooit tevoren. Aan de andere kant is de beloning van de producenten op het laagste punt, zozeer zelfs dat meer dan de helft van hen nu de vruchten van hun arbeid met verlies verkoopt…

Lees meer »

Les Rencontres d’Aït Aïssa: Eerlijk toerisme en duurzame ontwikkeling in zuidoost-Marokko

Berberdorpjes in de uitlopers van het Atlasgebergte, lieflijke valleien als groene oasen te midden van ruwe bergen… dat mooie plaatje krijg je aangeboden door ‘Les Rencontres d’Aït Aïssa’. ‘Rencontres’ of ontmoetingen duidt op de legendarische gastvrijheid van de Berbers. ‘Aït Aïssa’ slaat dan weer op de naam van de eerste vallei waar de vereniging actief was. Ze is gelegen in een 100 km breed gebied in de buurt van Errachidia, in het zuidoosten van Marokko.

Lees meer »

Fair Trade melk wordt snel internationaal

De 6e Internationale Fair Trade Melk Conferentie, die op zaterdag 12 oktober in Libramont plaatsvond, had deze keer een heel bijzondere dimensie: voor het eerst kwamen fokkers uit Afrika en Europa samen om het succes van hun melkprojecten te vieren. Ze hebben ook Golden Faironika awards toegekend aan politici, journalisten en collega’s als erkenning voor hun uitzonderlijke inzet voor rechtvaardigheid.

Lees meer »

Marokkaanse coöperaties bouwen aan een duurzame toekomst

De Zuid-Marokkaanse regio Souss-Massa-Drâa worstelt met vele uitdagingen. Er is niet alleen de strijd tegen de oprukkende Sahara, er is ook de hardnekkige armoede in de traditionele Berbergemeenschappen. Sinds enkele jaren is het Trade for Development Centre erg actief in de regio, enerzijds met financiële steun aan de lokale ngo Ibn Al Baytar, anderzijds met marketingondersteuning in projecten van het Belgische Ontwikkelingsagentschap. Een duurzame toekomst voor de regio loopt onvermijdelijk langs lokale troeven als arganolie, dadels en saffraan

Lees meer »

Marokkaanse coöperaties die bijdragen aan een duurzame toekomst

De Zuid-Marokkaanse regio Souss-Massa-Drâa staat voor vele uitdagingen, waaronder natuurlijk de Saharaanse woestijnvorming, maar ook de aanhoudende armoede van de traditionele Berbergemeenschappen. Het Trade for Development Centre is de afgelopen jaren zeer actief geweest in de regio door financiële steun te verlenen aan de lokale NGO Ibn Al Baytar en technische marketingondersteuning te bieden aan verschillende projecten van Enabel, het Belgisch Ontwikkelingsagentschap.

Om een duurzame toekomst te garanderen, zal de regio moeten voortbouwen op haar lokale troeven zoals arganolie, dadels en saffraan.

Lees meer »

Belgen en fair trade 2012

In het kader van de Week van de Fair Trade 2012 peilde het Trade for Development Centre voor de derder keer op rij naar de kennis, mening en houding van Belgen op vlak van fair trade. De bekendheid van fair trade neemt jaar na jaar toe, in 2012 lag die op 90%. Hoewel Belgen positief tegenover fair trade staan, voelen slechts 4 op 10 Belgen zich betrokken.

Lees meer »

Marktonderzoek modeaccessoires en woondecoratie in Tanzania

Dit marktonderzoek focust op de ambachtelijke industrie in Tanzania. Het doel is gegevens te verkrijgen die producentenverenigingen zoals GOIG en andere COFTA – leden kunnen gebruiken om hun sales en marketingstrategie te formuleren en hun ondernemingen verder uit te bouwen. Het onderzoek heeft betrekking op volgende aspecten; trends, het profiel van de consument, concurrenten, verkooppunten en handelsketens en de totale raming van de markt.

Lees meer »

Duurzame thee in Belgische supermarkten

Dit onderzoek van Facts Figures Future in opdracht van het Trade for Development Centre uitgevoerd in november 2011 wil een overzicht geven van de huidige en toekomstige beschikbaarheid van duurzame thee in het assortiment van de grotere Belgische supermarktketens.

Lees meer »

Duurzame koffie in Belgische supermarkten

Het Trade for Development Centre liet het huidige en toekomstige aanbod aan duurzame koffie onderzoeken in de belangrijkste Belgische supermarktketens in november 2011. Ongeveer 35% van de koffie droeg een duurzaam label.

Lees meer »

De goudmarkt in de EU en België

Dit rapport verkent de markt voor goud en gouden sieraden in de EU en in het bijzonder in België. Aangezien duurzaam goud een relatief nieuw concept is, en het nog maar een klein marktaandeel betreft ten opzichte van de totale goud industrie, is het moeilijk om duidelijke informatie te hebben over de vraag er naar.

Lees meer »

Ethiek in de chocoladeketen

Uit enquêtes tussen 2009 en 2011 blijkt dat 250.000 kinderen gebruikt en uitgebuit worden op de cacaoplantages in West-Afrika. In 2001 tekenden grote namen uit de chocolade-industrie het Harkin-Engel-protocol waarmee ze zich engageerden om de strijd aan te binden met de ergste vormen van kinderarbeid. Tien jaar later is geen enkele doelstelling echter gehaald.

Lees meer »

Eerlijke, duurzame handel en de klimaatscrisis

De kilimaatopwarming is een hot item. Vooral in de Zuiderse landen zijn de gevolgen van de klimaatopwarming reeds voelbaar en catastrofaal. Eerlijke, biologische en duurzame handel zijn waardige initiatieven voor het klassieke landbouwmodel. Ze kunnen voorzien in de voedselnoden terwijl ze eveneens aandacht hebben voor het milieu en de ontwikkeling van producenten in het Zuiden.

Lees meer »

Bossen, uitdagingen voor ontwikkeling

De ontbossing is het laatste decennium enorm toegenomen, vooral in de landen van het Zuiden. Dit vormt een groot gevaar voor de ontwikkeling van deze regio’s. De lokale bevolking ziet zijn natuurlijke rijkdommen verminderen en is tegelijkertijd het grootste slachtoffer van de klimaatverandering, waarvan ontbossing een van de belangrijkste oorzaken is.

Lees meer »

Zoeken

  • Filter op inhoud

  • Filter op sector

Volg ons

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van alle nieuws en activiteiten van TDC.

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring zo aangenaam mogelijk te maken.