TDC is een programma van Enabel, het Belgisch Ontwikkelingsagentschap.

Nieuws en publicaties

Dimabel: bio en fairtrade als meerwaarde voor wafels

Begin 2000 namen Didier Clarisse en zijn vrouw een artisanale wafelbakkerij over. Ze wilden het bedrijf uitbreiden, maar al snel was duidelijk dat de grote industriële markt niet voor hen was weggelegd en kozen ze voor een specifieke en kwalitatieve aanpak. Na even de markt afgetast te hebben maakten ze de overstap naar biologische wafels, kort daarna ook naar fair trade.

Lees meer »

New Tree, chocolade om oprecht van te genieten

Teruggeven wat je neemt, dat is de missie van New Tree. Het Belgische bedrijf wil niet zomaar chocolade maken, nee, het maakt gezonde chocolade met verrassende smaken én in ruil voor al dat lekkers dat de aarde ons schenkt zet het zich in voor een groenere en socialere wereld. Dat chocolade gezond is wisten we al, maar dat het ook verantwoord en duurzaam kan zijn, is nieuw. Dat vraagt om een woordje uitleg.

Lees meer »

De (h)eerlijke koffie van Java

Van één van de grootste foodservice bedrijven in België verwacht je een puur op cijfers gerichte mentaliteit. Maar Java weet ondernemerschap te verzoenen met de overtuiging dat rijkdom globaal moet worden herverdeeld. Het familiebedrijf doet dit vooral door Fairtradekoffie aan te bieden die wordt gebrand in hun uiterst duurzame branderij in Rotselaar.

Lees meer »

Colruyt Group: Stap voor stap verduurzamen

Met zijn merken Colruyt, Bio-Planet en Okay blijft Colruyt Group een van de belangrijkste spelers in de distributiesector in België. Besteedt deze groei- en winstgerichte holding ook aandacht aan duurzame handel? Blijkbaar wel. Naast het aanbod van fairtrade producten, lanceert Colruyt Group al enkele jaren “kettingprojecten”, waarin het streeft naar een duurzamere keten van producent tot consument.

Lees meer »

Beyers: respect voor mens en natuur, van boon tot kopje

Koffie is, na aardolie, het grootste exportproduct ter wereld. Het wordt bijna uitsluitend in ontwikkelingslanden geteeld. De koffiehandel heeft dus een enorme impact op de arbeids- en leefomstandigheden van de lokale koffieproducenten, hun families en de natuur, zo staat te lezen op de website van Beyers. De koffiebranderij biedt een breed gamma van duurzame koffie aan, goed voor 40% van het totale volume.

Lees meer »

Gender in de projecten van TDC

Het Trade for Development Centre ziet eerlijke en duurzame handel als hefbomen in de strijd tegen armoede en ongelijkheid. Drie concrete verhalen in Peru, Congo en Marokko bewijzen het. Bij de goedkeuring van projecten moeten volgende twee vragen gesteld worden: wie levert het werk bij de realisatie van het product? En wie beheert de winst eenmaal het project het inkomen verhoogt?

Lees meer »

Toerisme als drijfveer voor natuurbescherming door lokale gemeenschappen

In gebieden waar het bestaande ecosysteem op de helling komt te staan door toedoen van de mens, kan de ontplooiing van toeristische sector een deel van de oplossing betekenen. Geïnspireerd door succesverhalen elders in de wereld ondersteunt Honeyguide Foundation, met de financiële hulp van het Trade for Development Centre, de ontwikkeling van duurzaam toerisme in het Noorden van Tanzania. De lokale Masaï bevolking krijgt hierdoor een financiële stimulans om haar natuurlijke omgeving te beschermen.

Lees meer »

Zoeken

  • Filter op inhoud

  • Filter op sector

Volg ons

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van alle nieuws en activiteiten van TDC.

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring zo aangenaam mogelijk te maken.