TDC is een programma van Enabel, het Belgisch Ontwikkelingsagentschap.

Artikels

Coöperaties en eerlijke handel gaan hand in hand

De VN heeft 2012 uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van de Coöperaties omdat “het commerciële ondernemingsmodellen zijn die talrijke gezinnen en gemeenschappen uit de armoede halen.”

Coöperatief ondernemen betekent dat leden zich vrijwillig verenigen omdat ze samen meer hulpmiddelen kunnen inzetten dan elk individueel.

Lees meer »

Stevia: een plant met toekomst

Sinds november 2011 mag stevia geproduceerd en verkocht worden in Europa. Eindelijk, want deze natuurlijke zoetstof die al eeuwenlang wordt geconsumeerd in Zuid-Amerika, heeft een hoge voedingswaarde en is 100% natuurlijk en ongevaarlijk. Stevia wist dankzij deze reeks voordelen de interesse te wekken van multinationals die er massaal in beginnen investeren. Eerlijke handel en biologische landbouw zijn instrumenten die traditionele steviaproducenten kunnen helpen zelf voordeel te halen uit de groeiende vraag naar stevia.

Lees meer »

Eerlijke handel in de landen van de Arabische lente

De revolutie in de landen van de Arabische lente toonde aan dat de bevolking meer economische en sociale emancipatie wil. Een model dat gedeeltelijk kan beantwoorden aan deze verzuchting is eerlijke handel. Fair trade combineert dynamisch ondernemerschap, responsabilisering van lokale spelers en ontwikkelingsperspectieven. Bovendien laat het model ruimte voor participatieve democratie.

Het is nog te vroeg om te weten welke plaats eerlijke handel zal innemen in de landen van de Arabische lente: een inspiratiebron, een stabiliserende factor of net een onderwerp van discussie? In afwachting maken we kennis met de eerlijke organisaties die in de regio actief zijn.

Lees meer »

Israëlisch-Palestijnse initiatieven voor de vrede

De spanningen tussen Israël en Palestina laaiden de laatste tijd weer hevig op. Ze lieten zich opnieuw meeslepen door de logica van de oorlog. Toch zijn er in het dagelijkse leven Palestijnen en Israëliërs die in het kader van eerlijke handel samen werken aan de toenadering tussen beide bevolkingsgroepen.

Lees meer »

Ethiek in de chocoladeketen

Uit enquêtes tussen 2009 en 2011 blijkt dat 250.000 kinderen gebruikt en uitgebuit worden op de cacaoplantages in West-Afrika. In 2001 tekenden grote namen uit de chocolade-industrie het Harkin-Engel-protocol waarmee ze zich engageerden om de strijd aan te binden met de ergste vormen van kinderarbeid. Tien jaar later is geen enkele doelstelling echter gehaald.

Lees meer »

Eerlijke, duurzame handel en de klimaatscrisis

De kilimaatopwarming is een hot item. Vooral in de Zuiderse landen zijn de gevolgen van de klimaatopwarming reeds voelbaar en catastrofaal. Eerlijke, biologische en duurzame handel zijn waardige initiatieven voor het klassieke landbouwmodel. Ze kunnen voorzien in de voedselnoden terwijl ze eveneens aandacht hebben voor het milieu en de ontwikkeling van producenten in het Zuiden.

Lees meer »

Bossen, uitdagingen voor ontwikkeling

De ontbossing is het laatste decennium enorm toegenomen, vooral in de landen van het Zuiden. Dit vormt een groot gevaar voor de ontwikkeling van deze regio’s. De lokale bevolking ziet zijn natuurlijke rijkdommen verminderen en is tegelijkertijd het grootste slachtoffer van de klimaatverandering, waarvan ontbossing een van de belangrijkste oorzaken is.

Lees meer »

De cacaoboon: een ontwikkelingshefboom

De cacaoboon is een mythisch voedingsmiddel met een rijke geschiedenis. Ze vindt haar oorsprong in Centraal-Amerika. Nadat Spaanse ontdekkingsreizigers de boon in Europa introduceerden heeft ze door de eeuwen heen de wereld veroverd als dé smaakbepalende stof voor chocolade.

Lees meer »

Coöperaties en eerlijke handel gaan hand in hand

De VN heeft 2012 uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van de Coöperaties omdat “het commerciële ondernemingsmodellen zijn die talrijke gezinnen en gemeenschappen uit de armoede halen.”

Coöperatief ondernemen betekent dat leden zich vrijwillig verenigen omdat ze samen meer hulpmiddelen kunnen inzetten dan elk individueel.

Lees meer »

Stevia: een plant met toekomst

Sinds november 2011 mag stevia geproduceerd en verkocht worden in Europa. Eindelijk, want deze natuurlijke zoetstof die al eeuwenlang wordt geconsumeerd in Zuid-Amerika, heeft een hoge voedingswaarde en is 100% natuurlijk en ongevaarlijk. Stevia wist dankzij deze reeks voordelen de interesse te wekken van multinationals die er massaal in beginnen investeren. Eerlijke handel en biologische landbouw zijn instrumenten die traditionele steviaproducenten kunnen helpen zelf voordeel te halen uit de groeiende vraag naar stevia.

Lees meer »

Eerlijke handel in de landen van de Arabische lente

De revolutie in de landen van de Arabische lente toonde aan dat de bevolking meer economische en sociale emancipatie wil. Een model dat gedeeltelijk kan beantwoorden aan deze verzuchting is eerlijke handel. Fair trade combineert dynamisch ondernemerschap, responsabilisering van lokale spelers en ontwikkelingsperspectieven. Bovendien laat het model ruimte voor participatieve democratie.

Het is nog te vroeg om te weten welke plaats eerlijke handel zal innemen in de landen van de Arabische lente: een inspiratiebron, een stabiliserende factor of net een onderwerp van discussie? In afwachting maken we kennis met de eerlijke organisaties die in de regio actief zijn.

Lees meer »

Israëlisch-Palestijnse initiatieven voor de vrede

De spanningen tussen Israël en Palestina laaiden de laatste tijd weer hevig op. Ze lieten zich opnieuw meeslepen door de logica van de oorlog. Toch zijn er in het dagelijkse leven Palestijnen en Israëliërs die in het kader van eerlijke handel samen werken aan de toenadering tussen beide bevolkingsgroepen.

Lees meer »

Ethiek in de chocoladeketen

Uit enquêtes tussen 2009 en 2011 blijkt dat 250.000 kinderen gebruikt en uitgebuit worden op de cacaoplantages in West-Afrika. In 2001 tekenden grote namen uit de chocolade-industrie het Harkin-Engel-protocol waarmee ze zich engageerden om de strijd aan te binden met de ergste vormen van kinderarbeid. Tien jaar later is geen enkele doelstelling echter gehaald.

Lees meer »

Eerlijke, duurzame handel en de klimaatscrisis

De kilimaatopwarming is een hot item. Vooral in de Zuiderse landen zijn de gevolgen van de klimaatopwarming reeds voelbaar en catastrofaal. Eerlijke, biologische en duurzame handel zijn waardige initiatieven voor het klassieke landbouwmodel. Ze kunnen voorzien in de voedselnoden terwijl ze eveneens aandacht hebben voor het milieu en de ontwikkeling van producenten in het Zuiden.

Lees meer »

Bossen, uitdagingen voor ontwikkeling

De ontbossing is het laatste decennium enorm toegenomen, vooral in de landen van het Zuiden. Dit vormt een groot gevaar voor de ontwikkeling van deze regio’s. De lokale bevolking ziet zijn natuurlijke rijkdommen verminderen en is tegelijkertijd het grootste slachtoffer van de klimaatverandering, waarvan ontbossing een van de belangrijkste oorzaken is.

Lees meer »

De cacaoboon: een ontwikkelingshefboom

De cacaoboon is een mythisch voedingsmiddel met een rijke geschiedenis. Ze vindt haar oorsprong in Centraal-Amerika. Nadat Spaanse ontdekkingsreizigers de boon in Europa introduceerden heeft ze door de eeuwen heen de wereld veroverd als dé smaakbepalende stof voor chocolade.

Lees meer »

Zoeken

  • Filter op inhoud

  • Filter op sector

Volg ons

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van alle nieuws en activiteiten van TDC.

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring zo aangenaam mogelijk te maken.