TDC is een programma van Enabel, het Belgisch Ontwikkelingsagentschap.

Interviews

Chocolatoa: meer dan alleen een chocolademaker

Chocolatoa produceert sinds 2015 ambachtelijke en ethische chocolade, van boon tot reep (bean-to-bar). De Belgische chocolatier deelt zijn expertise ook via opleidingen en professioneel advies, onder leiding van oprichter Mario Vandeneede. 

Lees meer »

Een terugblik op de eerste regionale Dag van de Fair Trade in Ivoorkust 

In Afrika ondersteunt het Trade for Development Centre van Enabel verschillende campagnes om een ethische en natuurvriendelijke handel te promoten en te bepleiten. Dit is het geval in Ivoorkust, waar het TDC na zijn deelname aan verschillende nationale dagen van de fair trade nu ook regionale dagen ondersteunt om dit soort handel te promoten. Op 11 september 2024 vond de eerste van deze dagen plaats in San-Pédro. Een interview met Fortin Bley, voorzitter van RICE (Réseau Ivoirien du Commerce Equitable), dat het evenement organiseerde, en zijn coördinator Marie-Thérèse Tchi Tanoh over de resultaten van dit evenement en het laatste nieuws van RICE.

Lees meer »

Puratos

In 2015 startte de Belgische bakkerij- en chocoladespecialist Puratos het programma Cacao-Trace, met als doel de levensomstandigheden van cacaoboeren te verbeteren. Hoe? Door de kwaliteit van de cacao te verbeteren, wat voor een hogere waarde zou zorgen.

Lees meer »

Voedselteams: beweging van bewuste consumenten en innovatieve korte-keten-producenten

“Voedselteams is een beweging van burgers die meer controle willen over hoe hun voedsel geproduceerd wordt. Elk Voedselteam is een groepje consumenten dat voedsel koopt bij producenten uit hun buurt. Die bepalen zelf hun eerlijke prijs, rekening houdend met hun kosten én de milieukost van hun producten.” Hoe gaat dat precies in zijn werk? Coördinator Sofie Vanthournout geeft tekst en uitleg.

Lees meer »

Fair Cobalt Alliance: sector gaat voor duurzame kobaltonginning

Kobalt: je ziet het nooit, maar het zit in tal van toestellen die je in huis hebt. In 2019 kwam 60 % van de wereldwijde kobaltproductie uit de DR Congo. De omstandigheden waarin het mineraal daar ontgonnen wordt, zijn vaak abominabel. “De Fair Cobalt Alliance wil de werk- en leefomstandigheden verbeteren voor de mensen in de gemeenschappen rond de kobaltmijnen,” zegt Operations Manager Jose Diemel. 

Lees meer »

Fair ICT Flanders: ICT en duurzaamheid

Het project Fair ICT Flanders helpt hogescholen en universiteiten, private bedrijven en lokale besturen om concrete stappen te zetten naar een duurzamer beleid voor aankoop en gebruik van ICT. “De uiterst complexe keten van ICT-toestellen brengt zowel de mens als de planeet ernstige schade toe. Elektronicabedrijven moeten hun verantwoordelijkheid opnemen. De koopkracht van grote klanten bundelen, kan hierbij helpen.”

Lees meer »

Ray & Jules brandt fairtradekoffie met de kracht van de zon

Ray & Jules combineert een drang om de wereld te verbeteren met een ingenieurs-achtergrond. “De koffiesector stoot jaarlijks 60 miljoen ton CO2 uit. Wij willen die tot nul herleiden. Da’s ambitieus, maar mogelijk. Technologie zoals de onze kan bakens verzetten in een sector die al meer dan honderd jaar hetzelfde doet.” zegt mede-eigenaar Gert Linthout. Maak kennis met een wereldprimeur: op zonne-energie gebrande fairtradekoffie.

Lees meer »

Chocolatoa: meer dan alleen een chocolademaker

Chocolatoa produceert sinds 2015 ambachtelijke en ethische chocolade, van boon tot reep (bean-to-bar). De Belgische chocolatier deelt zijn expertise ook via opleidingen en professioneel advies, onder leiding van oprichter Mario Vandeneede. 

Lees meer »

Een terugblik op de eerste regionale Dag van de Fair Trade in Ivoorkust 

In Afrika ondersteunt het Trade for Development Centre van Enabel verschillende campagnes om een ethische en natuurvriendelijke handel te promoten en te bepleiten. Dit is het geval in Ivoorkust, waar het TDC na zijn deelname aan verschillende nationale dagen van de fair trade nu ook regionale dagen ondersteunt om dit soort handel te promoten. Op 11 september 2024 vond de eerste van deze dagen plaats in San-Pédro. Een interview met Fortin Bley, voorzitter van RICE (Réseau Ivoirien du Commerce Equitable), dat het evenement organiseerde, en zijn coördinator Marie-Thérèse Tchi Tanoh over de resultaten van dit evenement en het laatste nieuws van RICE.

Lees meer »

Puratos

In 2015 startte de Belgische bakkerij- en chocoladespecialist Puratos het programma Cacao-Trace, met als doel de levensomstandigheden van cacaoboeren te verbeteren. Hoe? Door de kwaliteit van de cacao te verbeteren, wat voor een hogere waarde zou zorgen.

Lees meer »

Voedselteams: beweging van bewuste consumenten en innovatieve korte-keten-producenten

“Voedselteams is een beweging van burgers die meer controle willen over hoe hun voedsel geproduceerd wordt. Elk Voedselteam is een groepje consumenten dat voedsel koopt bij producenten uit hun buurt. Die bepalen zelf hun eerlijke prijs, rekening houdend met hun kosten én de milieukost van hun producten.” Hoe gaat dat precies in zijn werk? Coördinator Sofie Vanthournout geeft tekst en uitleg.

Lees meer »

Fair Cobalt Alliance: sector gaat voor duurzame kobaltonginning

Kobalt: je ziet het nooit, maar het zit in tal van toestellen die je in huis hebt. In 2019 kwam 60 % van de wereldwijde kobaltproductie uit de DR Congo. De omstandigheden waarin het mineraal daar ontgonnen wordt, zijn vaak abominabel. “De Fair Cobalt Alliance wil de werk- en leefomstandigheden verbeteren voor de mensen in de gemeenschappen rond de kobaltmijnen,” zegt Operations Manager Jose Diemel. 

Lees meer »

Fair ICT Flanders: ICT en duurzaamheid

Het project Fair ICT Flanders helpt hogescholen en universiteiten, private bedrijven en lokale besturen om concrete stappen te zetten naar een duurzamer beleid voor aankoop en gebruik van ICT. “De uiterst complexe keten van ICT-toestellen brengt zowel de mens als de planeet ernstige schade toe. Elektronicabedrijven moeten hun verantwoordelijkheid opnemen. De koopkracht van grote klanten bundelen, kan hierbij helpen.”

Lees meer »

Ray & Jules brandt fairtradekoffie met de kracht van de zon

Ray & Jules combineert een drang om de wereld te verbeteren met een ingenieurs-achtergrond. “De koffiesector stoot jaarlijks 60 miljoen ton CO2 uit. Wij willen die tot nul herleiden. Da’s ambitieus, maar mogelijk. Technologie zoals de onze kan bakens verzetten in een sector die al meer dan honderd jaar hetzelfde doet.” zegt mede-eigenaar Gert Linthout. Maak kennis met een wereldprimeur: op zonne-energie gebrande fairtradekoffie.

Lees meer »

Zoeken

  • Filter op inhoud

  • Filter op sector

Volg ons

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van alle nieuws en activiteiten van TDC.

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring zo aangenaam mogelijk te maken.